Sagatunvegen 47A, 2317 Hamar
ÅPNINGSTIDER
man-fre 08:00-15:30
KONTORTELEFON
62 50 97 55
zumba 2382200 1920

Hva kan musikk gjøre for DEG i dag?

Adrian Wangberg Seberg som er musikkterapeut på Sagatun og på Blaarud, håper at han kan inspirere deg til å benytte musikk på en måte som gir livet ditt noe. Han deler her sine tanker med dere fra hjemmekontoret sitt. 

Musikk virker på oss på mange ulike måter. Musikkterapeuter tenker gjerne at det er ulike måter musikk kan «tilby noe» på, og som vi kan benytte oss av. Noe av det viktigste en musikkterapeut gjør i sitt daglige arbeid er å legge til rette for relasjoner og samhandling gjennom musikkaktiviteter, fordi musikk er noe vi kan gjøre sammen. En annen del av musikkterapeutens hverdag er å legge til rette for at mennesker skal kunne benytte musikk for å tilføre noe godt til sine egne liv. Jeg håper at jeg nå kan inspirere deg til å benytte musikk på en måte som gir livet ditt noe. Hva kan musikk gjøre for deg i dag?

Musikk kan ta oss med tilbake i tid. Musikk og minner er sterkt knyttet sammen. I bedringsprosesser er det aldri et mål å komme seg tilbake til livet slik det var før. Det viktige er å skape et liv og en hverdag som gjør godt, med utgangspunkt i hvordan ting er nå. Men kanskje det likevel er fint å lytte til musikk som minner deg om «noe» eller om «noen» som har betydd noe for deg. Kanskje har du lyst til å dele et musikalsk minne med noen i dag? «Hei, husker du konserten vi var på sammen for noen år siden? Det var en fin opplevelse for meg, og jeg er glad for at du tok meg med dit.»

Mange opplever å føle seg forstått i musikk, eller kanskje kjenner seg igjen i det som synges i en bestemt sang. Hvis du synes det er vanskelig å snakke om noe, så kan du kanskje fortelle noe gjennom musikk? «Jeg synes det er litt vanskelig å sette ord på tankene og følelsene mine, men denne sangen beskriver ganske godt hvordan jeg har det nå».

Musikkaktiviteter kan gjøre ting direkte med kroppen, blant annet gjennom endringer i hvilke stoffer som skilles ut i hjernen. Musikk kan blant annet redusere mengden av stresshormonet cortisol og øke mengden av belønningsstoffet dopamin. Musikk kan også påvirke stoffer som adrenalin og oxytocin. Måten musikk påvirker deg på avhenger blant annet av hvilken musikk du liker. Du vet kanskje hvilken musikk du trenger å høre på for å roe ned tankene, eller hva som gir deg energi nok til å ta deg en gåtur eller støvsuge kjøkkenet? Hvilken musikk trenger du å lytte til akkurat nå?

Noen ganger kan selv musikklytting være slitsomt. Og noen ganger kan det være vanskelig å finne musikk «som passer». På strømmetjenester (som Spotify) finnes det utallige spillelister som andre har laget for deg. Der kan du for eksempel søke etter stemninger, sjangre eller ord for å finne musikk til alle anledninger. Du kan for eksempel søke etter «kaffe», «joggetur», «rolig» eller «ryddemusikk». Kanskje finner du din neste favorittmusikk i dag?

Musikk kan være del av livet vårt på mange måter. Det er opp til oss å bruke musikk på måter som tilfører noe godt til hverdagen vår. God lytting!

  Musikkverkstedet med Adrian

 Musikkverksted på Sagatun med Rossi, Ann Krestine og Adrian. 

2019 Konsert pa Blaarud2

Konsert på Blaarud. 

TILBAKE Del